Skip to content
Nieuwe BTW regels vanaf 1 juli 2021

Nieuwe BTW-regels voor e-commerce in de EU

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU

Als je met je webshop Europa wilt veroveren, krijg je met andere BTW-regels te maken dan wanneer je alleen aan klanten in Nederland levert. Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe BTW-regels voor e-commerce. Er komt een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen en een vernieuwde vereenvoudigde BTW-aangifte via een één loket systeem zodat je niet in elk EU-land afzonderlijk BTW moet afdragen. De nieuwe regels gelden ook voor als verkoopt via dropshipping of een platform als Amazon of Bol.com.

Drempelbedragen verdwijnen

De drempelbedragen per afzonderlijkland verdwijnen per 1 juli 2021. Daarvoor komt 1 verlaagd drempelbedrag voor alle leveringen aan landen binnen de EU. De drempel bedraagt per 1 juli 2021 € 10.000,- Komt uw omzet aan particulieren boven de € 10.000,-  dan moet u het BTW-tarief toepassen dat in het land van uw klant geldt.

Gevolgen voor de BTW-aangifte

Komt u boven de drempel dan zijn er twee mogelijkheden

  1. U doet aangifte van de omzetbelasting in het land van u klanten. Daarvoor moet u een BTW-nummer aanvragen in alle landen waar u klanten heeft binnen de EU
  2. U meldt u aan voor OSS regeling (one shop stop) Je betaalt dan de BTW over de afstandsverkopen in Nederland via de Nederlandse belastingdienst. Belastingdiensten binnen de EU verrekenen dit dan onderling. U kunt zich via website van de belasting aanmelden voor OSS (Unie regeling).

Voor de OSS regeling heeft  E-herkenning niveau 3 nodig.

Tip: bereid u tijdig voor op de nieuwe regels. Pas uw webshop tijdig aan op de nieuwe regels. Zodat uit de administratie duidelijk blijkt aan welke landen u leveringen heeft verricht.

Voor meer info zie de website van de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst.

Nieuwe regels bij invoer van buiten de EU

Met ingang van 1 juli 2021 betaald men ook BTW over pakketten onder de € 22,- bij invoer vanuit buiten de EU. Voor de invoerrechten geldt een vrijstelling voor leveringen onder de € 150,-

Terug naar blog overzicht