
Energie aanbieding voor ZZP’ers
Waarschijnlijk krijg je net als wij met regelmaat telefonische aanbiedingen van energiemaatschappijen om over te stappen op een zakelijk contract. Vaak worden er dan verkooppraatjes verkondigd die niet waar zijn. Let daarom goed op voordat je een zakelijk energiecontract afsluit.
Het fabeltje dat je de omzetbelasting kunt terugvragen
Er wordt vaak verteld dat je de omzetbelasting op deze facturen kunt terugvorderen met de aangifte omzetbelasting en dat je de kosten kunt opvoeren als bedrijfskosten. Dit is echter een verkooppraatje dat vaak niet klopt. Om de omzetbelasting terug te kunnen vorderen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Er zijn verschillende situaties mogelijk waarvoor verschillende voorwaarde gelden. Bij deze alle situaties nog een keer op een rij.
- Je hebt een werkruimte in je woning en de woning behoort niet tot het bedrijfsvermogen. De kosten zijn niet aftrekbaar. Met uitzondering van punt 3. Zie ook onze nieuwsbrief over werkruimte in de eigenwoning
- Je hebt een zelfstandige werkruimte in je eigen woning en de woning behoort tot privévermogen. Een zelfstandige werkruimte is een werkruimte in je eigen woning met een eigen ingang een eigen sanitaire (toiletvoorziening) de werkruimte moet in principe verhuurbaar zijn aan derden. Je mag de energienota dan gedeeltelijk opvoeren als bedrijfskosten. Dit gaat op basis van oppervlakte. D.w.z. je werkruimte is 40m2 en totale woonoppervlakte is 200m2 je mag dan 20% van de factuur opvoeren als bedrijfskosten. Maar je moet dan ook nog minimaal 30% van de inkomsten verdienen vanuit de bedrijfsruimte. Dus van minimaal 30% van de omzet moet je de werkzaamheden uitvoeren in de werkruimte. Heb je nog ergens anders een bedrijfsruimte dan is percentage van 70% van toepassing
- De woning behoort volledig tot het bedrijfsvermogen. Je mag alle kosten m.b.t de woning opvoeren als bedrijfskosten. Wel krijg je te maken met een bijtelling voor privé gebruik van de gemaakte kosten
- Je splitst de woning op een bedrijfsgedeelte en privé gedeelte. Het bedrijfsgedeelte moet dan weer een zelfstandige ruimte zijn (zie punt 2). Je mag naar verhouding de energie kosten als bedrijfskosten opvoeren.
Lees goed de voorwaarden van het energiecontract
Let vooral goed op voor welke periode je een contract aangaat. En wat de voorwaarden zijn als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Omdat het gaat om zakelijke contracten, gelden er andere regels dan je gewend bent als particulier. Je hebt geen consumentenbescherming. Vaak zijn het contracten voor een langere periode. Maar zijn er ook vaak langere opzegtermijnen van toepassing dan bij een particulier contract.
Er zijn zelf energiemaatschappijen die een forse boete in rekening brengen als je voortijdig wilt overstappen. Dit kan echt gaan om honderden tot in sommige gevallen duizenden euro’s.
Zijn de prijzen wel echt goedkoper
Let ook goed op dat je wel echt goedkoper uit bent dan bij een particulier contract. Vooral als je de omzetbelasting niet kan terugvragen. Het kan dan zijn dat je juist meer gaat betalen dan bij een particulier contract. Als ondernemer betaal je bijna altijd met hoogste tarief dat de energieleverancier hanteert en krijg je vaak geen kortingen die als consument wel krijgt.
Sluit een contract nooit telefonisch af
Als het nu gaat om energiecontract of andere zakelijk contracten. Sluit een contract nooit telefonisch af. Vraag altijd eerst om schriftelijk voorstel inclusief de voorwaarden. Als zij je die niet kunnen geven. Zegt het al genoeg. Dan klopt er iets niet aan het verkooppraatje.
Krijg je het voorstel wel per email of schriftelijk neem dan voldoende tijd om het goed te lezen en beoordelen of het voordelig is. Raadpleeg een derde en/of leg meerdere aanbiedingen naast elkaar.